jump to navigation

Saya, cirit birit dan demam panas… July 25, 2008

Posted by ibnukhair in Celoteh.
trackback

Semalam cikgu TASKA call Ummi.. Kabo Safiyyah demam panas.. Terus Ummi balik, call abi untuk drivekan ke klinik. Bila check, 39.8 darjah celcius. Fuhh… Tapi Safiyyah tak kisah, Safiyyah rileks jer… Doktor klinik pun kalut, tanya awat ummi dok hantar Safiyyah awal.. Terus bagi surat emergency refer ke General Hospital.. Siap nak bagi ambulan lagi, huhu kene masuk wad ke, isk isk… Bagus betul doktor dan makcik jururawat.. Sangat prihatin, kalaulah semua macam ni…

Safiyyah pun ada cirit birit.. Tu yang doktor kan main risau lagi.. So, abi pun balik siapkan baju ummi, makanan dan sebagainya.. kot-kot kene tidur wad malam ni.. Namun bila sampai GH, walaupun wad kecemasan, namun response time nya agak mengecewakan.. Huhu… Bile Safiyyah masuk, doktor pun kata “Haii, awak sakit ape ni?” …. Safiyyah senyum je.. sambil wat aksi superman.. “Awak ni aktif laa.. ta nampak macam sakit pun.. Takyah masuk wad la camni eh.. balik makan ubat je ” Fuhh, lega abi.. Terer gak Safiyyah berlakon jadi kanak-kanak ribena yang ceria.. kalau tak mau banyak aktiviti abi malam tu terpaksa ditangguhkan.. Abi, you owe me one, thehehe… ;p

Alamak, kalau tang makan ubat tu yang maleh nak layan.. Aduhai… Dadah tuu :O Tapi nak wat caner.. Kita nak sihat cepat.. So, abi pun malam tu menggayakan aksi jururawat yang baru dipelajari kat klinik siang tadi.. (sebab sebelum nie tak daya nak kasik makan ubat, Safiyyah tak mboh.. kesian agaknya tengok Safiyyah nangis..Huhu) Akhirnya, peniruan berjaya.. nangis tak nangis kene bagi gok… Remember, peniruan adalah suatu sunnatullah semulajadi yang ramai tak amek endah.. Kalau adapun.. mereka meniru untuk lulus exam dan sebagainya yang bermotifkan keduniaan.. tidak ramai yang mengaplikasikan meniru dalam konteks yang lebih syumul..

Contohnya, mengkaji seerah Rasulullah SAW, melihat bagaimana generasi awal yang unik menzahirkan imannya dalam masyarakat.. dan seterusnya meniru… Jika mereka berjaya membangkitkan ummah yang lesu dan jahil, mengapa tidak kita .. hanya dengan meniru.. Tapi keazaman yang rendah, kelesuan pemikiran, kecelaruan perlakuan menjadikan kita akhirnya mengalah dan mengatakan “alaa… mereka para sahabat.. bolehlah..”

So, wazzup my dear friends, will you be with me, copy down what they had guided us .. Ooohh.. come on, you can do it….

Eh, cay laa.. kita sakit nie..Nak rehat dulu.. Kang ummi denda pulok… Doakan kita cepat sembuh eh..

Wassalam,
Safiyyah Khairah

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: