jump to navigation

Congratez !! January 3, 2009

Posted by ibnukhair in Bait Muslim, Celoteh, MyUsrah, Umum.
Tags: , , ,
trackback

Ahlan ya 1430 Hijriyah. Sedikit kelewatan memberikan input awal Muharram justeru kesibukan yang tidak setara manapun. Terbaca blog Mak Usu… Dan agak terlambat nak wish kat yai ngan nyai… Tapi yang penting nak wish gak…

mom-n-dad-copy

Wahh.. Baru minggu lepas rasanya yai dan nyai singgah kat rumah Safiyyah.. Yai nak bawak nyai gie makan angin kat PD bersempena anniversary yang ke 33 t(ye ke eh :O) tanggal 25 Disember yang lalu…  Lama tak tengok laut katanya. Tapi Safiyyah kene tinggal 😦 sebab tak cukup keta.. alahai.. Whatever, day before, kitorang dah jenjalan naik Eye on Melaka.. Fuhh, kus semangat berpusing pusing..  Sorry ar kengkawan, gambor kat kamera uncle Arif, so tak dapat nak eksyen dah naik bulatan besau tu!

Nway, gambar kat atas amek kat blog Mok Su. So excited tengok yai dan nyai dianugerahkan pasangan ibu dan ayah mithali daerah Kota Tinggi. Tentunya penghargaan yang menyimpulkan satu perit jerih perjalanan hidup yang jauh. Membesarkan enam orang anak yang bermanfaat buat ummah pastinya bukan satu kerja yang hanya bisa tercongak sebagai hobi sampingan.

pc290327

Sememangnya trofi dan sijil belum mampu dicerna sebagai galang ganti untuk menggambarkan pengorbanan ibu dan ayah. Justeru, anak-anak harus terus menabur bakti melayani, meladeni dan mengambil kisah perihal kedua ibu dan ayahnya sepanajng masa. Kerana saya percaya saling kasih-mengasihi ini punya aturan putaran yang tidak akan ditelan dek zaman. Kepingin punyai anak soleh dan solehah menuntut agar punyai abi dan ummi yang turut  mithali…

Apa-apapun untuk melihat rumahtangga terus utuh sekian lama pastikan perlu bersusukkan keimanan yang tinggi. Ada sesuatu yang harus kita pelajari dari deretan kisah jelek yang berlegar di dada akhbar tentang kisah kahwin lari, kahwin ala jutawan yang akhirnya rata-ratanya (mungkin sedikit terkecuali) mempunyai kesudahan yang membimbangkan.

Buat yai dan nyai, Safiyyah, abi dan ummi sekeluarga ucapkan Tahniah, Selamat Ulang Tahun Perkahwinan dan terus unggul sebagai pemimpin ummah!!

Allahu’alam
Safiyah Khairah

Advertisements

Comments»

1. nora - November 27, 2009

Memang seronok punye anak yang soleh dan solehah tapi rupanya bukan mudah untuk mendidik mereka supaya menjadi seperti yang kita inginkan. Saja untuk berkongsi satu blog yang saya jumpa secara tak sengaja yang mengajar mereka dari bayi. http://www.darwishndarwisya.blogspot.com

ibnukhair - November 27, 2009

Salam achik Nora..

Thanks for ziarah… When we see that tarbiyyatul aulad (pendidikan anak) as responsibility and not an option, then we had no excuse to neglect the best education for them.

What we give, we get back 🙂

Semuga istiqamah achik!

Safiyyah Khairah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: