jump to navigation

Perhatian… Perhatian… July 2, 2010

Posted by ibnukhair in Aset Kehidupan, Jalan Da'wah.
trackback

Assalamu’alaikum Warohmatullah..

“Perhatian. Perhatian kepada semua pelanggan. Kepada sesiapa yang kehilangan anak perempuan berbangsa Melayu memakai baju berwarna kelabu, sila hadirkan diri segera ke Kaunter Informasi di tingkat bawah. Sekian, terima kasih.”

Safiyyah.. Ooooo Safiyyah… Jangan buat lagi ye sayang….

If that announcement had already spurred our adrenaline to pump faster. This should be even worse!!

“Kepada mak ayah yang anaknya Polan binti Si Polan.. dulu kekecik tidak dijar mengaji, menutup aurat, bersolek ala biduanita bla bla bla, sila tampil ke hadapan. Anak kamu cari ni!!!”

Seraya itu, semua mata memandang. Baik yang sedang menghentam kepala tidak hehenti, berjalan kaki di atas mahupun si jubah putih dengan cahaya berseri. Sang Malaikat yang setia dengan cemeti merengus kegarangan. Kamu yang sedang mengukir senyum meniti pintu masuk ke Jannah terkedu. Langkah kaku. Kerna itu laungan yang pastinya bakal menghumbankan dirimu ke alam serba azab.

Allahu’alam. Mungkin dialognya berbeza. Tapi, begitulah lakaran kesudahannya. Buat aku dan kamu kamu. Bait Muslim adalah tanggungjawabmu. Sungguhpun,  kiranya telah datang rasa mengalah mahupun dukacita dan semacam perasaan sekelas dengannya, terpaksa dengan kudrat yang ada gagahkan diri berjuang sesungguhnya. Jangan diabaikan pendidikan buat mereka.

Oo Safiyyah.. oOOo Uswah permata hatiku..
Ooo Zunida buah hati kesayanganku..

Aku nukilkan peringatan ini buat kalian. Mudah-mudahan, kalian turut sama membantu. Moga-moga, di sana nanti.. kalian berteriak.. Melirik dengan senyuman penuh makna. Nah itu ayahanda kami… Itu kekanda penunjuk jalanku.. Mari abi, kita bina mahligai bersama!

A.K

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: